Športna sončna očala zavarujejo oči pred UV žarki

Dober vid je ključen pri skoraj vseh športnih aktivnostih. Dobro vidljivost si lahko zagotovimo, če nosimo športna sončna očala, saj nam pomagajo ohraniti najvišji nivo zmogljivosti pri kolesarjenju, teku, pohodih v naravi ipd. Namenjena so zaščiti naših oči pred močno svetlobo, ki je značilna v poletnem in tudi zimskem času. Lahko pa jih tudi uporabimo pri vožnji avtomobila, fizičnem delu zunaj hiše in drugih dejavnostih. V vsakem primeru nam bodo omogočala bolj kakovosten vid v sončnih dnevih ter vrhunsko zaščito za oči pred UV žarki in drugimi naravnimi elementi.

Tehnologija leč športnih očal

Vsak del naših športnih sončnih očal ima svojo nalogo. Leče pa so morda najbolj pomemben del, saj delujejo kot filter med našimi očmi in zunanjim okoljem. Poznamo različne leče, ki so namenjene uporabi očal v različnih okoljih. Pogosto je mogoče, da jih po želji zamenjamo, saj je okvir samih očal narejen tako, da nam to omogoča.

Športna sončna očala za zaščito pred močno svetlobo
Športna sončna očala zaščitijo naše oči pred močno svetlobo, ki je značilna v poletnem in tudi zimskem času

Polikarbonatne leče so odporne na udarce

Bolj zahtevni športi zahtevajo vzdržljive komponente opreme, ki jo uporabljamo. Športna sončna očala s polikarbonatnimi lečami imajo višjo vzdržljivost. Omenjene leče so odporne na udarce, praske in druge fizične sile, kar jih naredi primerne za bolj zahtevne športne aktivnosti, kot je plezanje, deskanje, smučanje ipd.

Odpornost na udarce: polikarbonatna leča

Polarizirane leče zmanjšajo učinek bleščanja sončne svetlobe

Večina športnih očal uporablja polarizirane leče. Njihov namen je zmanjšanje bleščanje svetlobe z odsevnih površin, kot je voda, sneg, kovina ipd. Namenjene so uporabi pri večini športov, niso pa primerne za smučanje, saj zmanjšajo vidljivost odsevne površine, kot so ledene lise na smučišču.

Mnoga sončna očala podpirajo zmožnost, da jim zamenjamo leče po potrebi. Tako zagotovimo, da bomo vedno pripravljeni na športne dogodivščine ali pa bolj umirjene aktivnosti, kot je vožnja z avtomobilom.

Športna očala za določen šport

Razvoj optične tehnologije športnih sončnih očal je omogočil izdelavo specifičnih očal za določeno disciplino športa. Tako lahko izbiramo med številnimi očali za golf, tenis, vožnjo kolesa, plezanje ipd. Poznamo pa tudi več-namenska očala, ki jih lahko uporabimo pri različnih aktivnostih. Ta imajo pogosto zamenljive leče, kar pomeni, da jih lahko zamenjamo na terenu ter se tako pripravimo na določeno aktivnost. 

Pri izbiri očal je zelo pomembno, da vedno vnaprej probamo okvir. Načeloma imajo športna očala zelo prilagodljiv okvir, ki uporablja gumijaste podložke in mostove, da ohrani svoj položaj medtem, ko premikamo telo in se potimo. Če nimamo možnosti probe očal v živo, lahko na spletni trgovini s športno opremo opravimo virtualno pomerjanje očal, ki je zelo intuitivno.

V tej kategoriji: