Izbira kolesa odvisna zlasti od namena uporabe

Če niste povsem prepričani, katera vrsta kolesa je najprimernejša za vas, je najbolje pokukati v kakšen vodič s tovrstnimi nasveti. Z njim si lahko pomagate izbrati kolo glede na svoje potrebe ter želje. Najpomembnejše vprašanje pri izbiri novega tovrstnega prevoznega sredstva pa je zagotovo: za kakšne namene boste uporabljali kolo? Na voljo so kolesa, ki so primerna za cestno vožnjo, vožnjo po cesti in makadamskih poteh, za kolesarjenje po brezpotjih ter gorah, za vožnjo po mestu, za otroke, ne nazadnje tudi takšna za izvajanje najrazličnejših akrobacij.

Cestna kolesa so odlična izbira za vse tiste, ki najraje načrtujete kolesarke izlete in treninge izključno po cestah. Za poganjanje koles po cestah in makadamskih poteh je dobrodošlo treking kolo; mestno kolo se najbolje obnese pri vožnji in opravkih po mestu. Za izvajanje trikov na ulici izberite BMX ali pa Dirt kolo. Gorsko kolo pa je najboljša izbira za kolesarje, ki najraje kolesarijo po gozdovih, hribih ter brezpotjih.

Ključne karakteristike cestnega kolesa

Ena od pogostejših izbir je cestno kolo. V preteklosti so tovrstna kolesa poimenovali tudi dirkalna kolesa. Najverjetneje pa ste že kdaj naleteli tudi na izraz 10-stopenjsko kolo. Sprva so imela cestna kolesa namreč le 10 različnih stopenjskih prestav. Dandanes jih imajo bistveno več – 18 ali več. Narejena so za doseganje večjih hitrosti, posledično imajo ožje pnevmatike. Slednje omogočajo malo trenja z asfaltirano površino. Vse pogosteje pa lahko najdemo modele z diski, ki uporabnikom zagotavljajo izjemno učinkovit zavorni mehanizem.

Aerodinamična cestna kolesa
Aerodinamična cestna kolesa imajo posebno obliko okvirja in koles

Na voljo je več vrst cestnih koles: aerodinamična cestna kolesa, ultralahka in vzdržljivostna. Prvi tip je znan po posebni obliki okvirja ter koles. Slednja zmanjšujejo upor na minimalno raven. Takšna vrsta je predvsem namenjena za dirkanje ter časovne preizkušnje. Omogoča namreč bolj agresiven kolesarski položaj. Torej je bolj kot na samem udobju med vožnjo poudarek na hitrosti.

Za večino kolesarjev pa so ustreznejši izbor vzdržljivostna cestna kolesa, saj ponujajo bistveno več udobja. Odlikuje jih pokončni položaj vožnje in bolj široke pnevmatike pa tudi večji razpon prestav. Določeni modeli so opremljeni še z amortizerji v okvirju oziroma v vilicah. Za vzpone z uporabo najbolj lahkih materialov so ustrezna ultralahka tovrstna kolesa. To pomeni, da niso najbolj priporočljiva za vsestransko uporabo.

Najstarejša še delujoča tovarna koles na svetu

Čeprav ste navdušen kolesar in se s tovrstno aktivnostjo ukvarjate že dolgo časa, pa morda o najbolj znanih proizvajalcih koles ne veste prav dosti. Veste, kako se imenuje najstarejša še delujoča tovarna koles na svetu? to je tovarna Bianchi. Verjetno pa ste slišali vsaj že za Bianchi kolesa.

Ultra lahka cestna kolesa
Ultralahka cestna kolesa so izdelana za dolge vzpone

Prvo kolo je ustanovitelj omenjene tovarne – Edorado Bianchi – izdelal že daljnega leta 1885. Od tedaj v podjetju niso prenehali izdelovati koles. Tako je ravno Bianchi postal proizvajalec najbolj prestižnih koles. Redni kupci je bila sprva le najpremožnejša gospoda. Vseeno pa je proizvajalec tudi delavskemu razredu ponudil svoje izdelke, ki so si jih lahko privoščili. Posledično so Bianchi kolesa postala najbolj prepoznavna znamka koles v Evropi.

Stalne spremljevalke kultne znamke koles

Poleg koles so v tovarni izdelovali še avtomobile in motorna kolesa. Slednja so v motorističnem svetu prav tako postala sinonim za kakovost. Stalne spremljevalke znamke Bianchi so strast, tradicija in seveda kakovost. S tem pa so seveda povezana sama največja imena svetovnega kolesarstva. Največji maneken te znamke je zagotovo Celeste Bianchi kolo. Njegov model so poimenovali Specialissima. Ta se je kasneje reinkarniral v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ponovno pa še leta 2015.

Cestno kolo Bianchi Specialissima 2021 – velika zmogljivost z veliko ceno

Bianchi kolesa Celeste je specialka iz jekla. Opremljena je s Campagnolo ter Brooks sedežem. Velja za status umetnije. Današnji svet kolesarstva pa seveda  zahteva čim več raznolikosti, da lahko dovolj dobro zadovolji pričakovanja tistih, ki jih želijo imeti. Nove tehnologije se zato ne ozirajo v preteklost oziroma zgodovino. Kljub temu pa brez nje ne bi zmogli iztržiti svojega deleža na tržišču.

Kdo je še zaznamoval Bianchi kolesa

Kolesa Bianchi so zaznamovala številna slavna imena. Med njimi tudi Felice Gimondi – kolesar, ki je zmagal na Giru, Vuelti, Touru – bil je svetovni prvak. Še dandanes je Felice tesni sodelavec tovarne.

Med bolj znanimi imeni, ki so povezana z Bianchijem, sta še Jan Ulrich in Lance Armstrong.

Ponovno med najbolj prestižnimi znamkami proizvajalcev koles

Dandanes je Bianchi ponovno uvrščen med najbolj prestižne blagovne znamke, ki se ukvarjajo z izdelovanjem koles. Kolesa Bianchi ustvarjajo za prav vse okuse ter želje.

V tej kategoriji: