Vrste termalnih voda glede na temperaturo

Pojem termalna voda vam je verjetno dobro poznan. Še toliko bolj pa, če redno zahajate v toplice. Po drugi strani pa verjetno o termalni vodi vemo veliko premalo. Zagotovo ne vemo vsega, na kaj vse lahko takšna voda vpliva. Dejstvo pa je, da termalna voda ugodno vpliva na naše splošno počutje in ne nazadnje tudi na zdravje.

Strokovnjaki pravijo, da se k termalnim vodam uvrščajo tiste vode, ki imajo pri samem izvoru temperaturo, ki je večja od 20 stopinj Celzija. Glede na samo temperaturo pa se termalna voda lahko deli na mineralne, izotermalne in hipertermalne.

Učinek termalnih voda

Pogosto se torej vprašamo, kakšen učinek ima termalna voda na nas. Zanjo je značilno, da ima mehanični, termični pa tudi kemični učinek. Osnovni mehanični učinek predstavlja vzgon. Telo navidezno torej izgubi težo, s čimer pa je seveda omogočeno precej lažje gibanje sklepov. Mehanično lahko učinkuje tudi tako imenovani hidrostatski pritisk vode. ta deluje na vse telesne votline, prav tako na krvne žile.

Termalna voda
Termalna voda ima zdravilne učinke

Kemični učinek termalne vode pa je predvsem odvisen od same kemične sestave mineralne vode. Klinično pa je seveda takšen učinek precej manj pomemben. Termični učinek termalne vode se kaže v draženju termo receptorjev v koži, v manjši bolečini, povečanem pretoku in še bi lahko naštevali.

Otroci in termalna voda

Toplice že dolgo niso zgolj mesto, kjer se zdravijo starejše osebe ali osebe po bolezni ali kakšni poškodbi. Nad bazeni, ki so napolnjeni s termalno vodo, se navdušujejo tudi otroci. Še več: tudi za malčke je terapija v vodi zelo sprejemljiva, zabavna in seveda bistveno drugačna v primerjavi z drugimi terapevtskimi postopki.

Popoln družinski vikend: Terme Laško – Thermana

Otroci v bazenih s termalno vodo pri terapiji lahko še boljše sodelujejo, zato se lahko pričakujejo tudi boljši rezultati. Vsekakor je termalna voda tudi nepogrešljiva tudi v rehabilitaciji oseb z vnetnimi revmatskimi boleznimi, ker je namreč voda pogosto edini medij, ki takšnim bolnikom lahko zagotavlja gibanje. Zmanjšuje namreč bolečino, prav tako tudi samo okorelost gibov.

Oblike uporabe termalne vode

Termalna voda se poleg kopanja lahko uporablja še v drugih oblikah. Uporablja se na primer za pitje ali pa za inhalacije. Kljub temu je slednja uporaba precej manj razširjena kot pa hidrogimnastika v termalni vodi.

Nadvse priljubljene so kopeli s termalno vodo. Tej vodi so lahko dodana še različna zelišča.

Termalna voda
Termalna voda se lahko poleg kopanja uporablja tudi za druge namene

Spoznajte osnovne koristi ayurvede

Ayurveda oziroma ayurvedska medicina izhaja iz Indije. Temelji pana predpostavki treh doš. To so vata, pita in kafa. Vse bolezni naj bi izvirale iz neravnovesja treh vrst energije. Osnovni cilj te vede pa je, da pomaga ljudem, kako se pravilno živi oziroma kako živeti dovolj zdravo pa tudi uravnoteženo življenje, in to brez kakšnih operacij, bolečin ali pa zdravil.

Ayurveda vam na primer med drugim lahko precej zniža stres pa tudi strah. Terapija lahko vključuje jogo, zdravljenje z zelišči, petje manter, meditacijo. Raziskave so pokazale, da lahko redno izvajanje joge poskrbi za bistveno izboljšanje delovanja avtonomnega živčevja.

V tej kategoriji: