Najbogatejši protein v telesu

Ste vedeli, da je kolagen najbogatejši protein v telesu? Njegova glavna naloga je sestavljanje vezivnega tkiva. To omogoča odlično podpiranje vaših sklepov. Koži pa daje izjemno moč in elastičnost. 

Kolagen ima pomembnejšo vlogo tudi pri laseh, nohtih, kosteh in črevesni oblogi. Ker ne vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin, se ne uvršča med popolne beljakovine. A po drugi strani je edinstvena beljakovina, ki je sestavljena iz glicina in prolina.

Upočasnjeno proizvajanje kolagena 

Z leti se proizvodnja kolagena v telesu močno upočasni. Postopno izgubljanje kolagena se prične v poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih letih. Izgubljanje kolagena je eden od ključnih dejavnikov za staranje. Najopaznejši znak so vsekakor gube.

Kolagen je zelo dobro vključiti tudi v diete
Kolagen je zelo koristen pri dieti

Na izgubo kolagena v telesu pa nikakor ne vpliva samo staranje. Na zmanjševanje kolagena v telesu v veliki meri vplivajo še pogosta izpostavljenost soncu, alkohol, rafinirani sladkor. 

Priljubljeno prehransko dopolnilo 

Kolagen je izjemno priljubljena sestavina izdelkov za preprečevanje staranja kože, za preprečevanje nastanka gub in ne nazadnje tudi za preprečevanje viseče kože v času hujšanja. Na trgu ga lahko dobite tudi v obliki prehranskega dopolnila.

Video: Kolagen – Rešitev za gube, povešeno kožo in boleče sklepe?

Kolagen je zelo dobro vključiti tudi v diete. Pomaga vam, da lahko kljub veliki izgubi kilogramov še vedno izgledate čudovito. Elastičnost kože se namreč poveča. Na ta način zaradi izgubljenih kilogramov ne boste imeli povešene kože. 

Dobri viri kolagena 

Za najboljše vire kolagena veljajo živalske beljakovine, na primer govedina, svinjska riba, piščanec, jajčni beljaki, ribe, školjke. Dober vir za kolagen je tudi kostna juha

Za večjo podporo pri proizvodnji kolagena so potrebni vitamin A, C, baker, cink in železo. 

Kolagenska motnja 

Nekateri med vami se soočate s t. i. kolagensko motnjo. To pomeni, da vaše telo ne proizvede dovolj kolagena. Preden začnete z dodajanjem kolagena v prehrano, se morate nujno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. 

Na srečo pa kolagen na splošno velja za zelo varno vrsto beljakovine. Tudi telo ga zelo dobro prenaša. A vseeno morate upoštevati, da ne velja za popoln vir beljakovin. Torej ga ne smete uporabljati kot glavni vir beljakovin v svoji prehrani. Z dodatki kolagena si boste zagotovili količine, ki jih potrebujete na dnevni ravni za najrazličnejše aktivnosti. Kakovostni dodatki so vam na voljo tudi v spletnih prodajalnah, kjer jih lahko kupujete po dostopnejših cenah.

V tej kategoriji: