Šola jahanja s ponudbo za najmlajše

Med tistimi, ki se želijo naučiti jahati, je veliko malih otrok, predvsem deklic. Verjetno tega ne gre pripisati zgolj povsem navadni otroški naklonjenosti do živali, temveč tudi popularni kulturi. Risanke, v katerih nastopajo konji, poniji in samorogi, so za jahanje navdušile prav vse – tako deklice s podeželja kot iz mesta.učenje-jahanja
Naša šola jahanja je sprva nudila zgolj jahanje za odrasle, saj smo imeli samo enega usposobljenega inštruktorja, temu pa delo z najmlajšimi ni ravno ležalo. Drugi smo sicer pomagali, a ravno tako si ni nihče upal prevzeti odgovornosti – ni enako, če učiš ježe odraslega, ki se zaveda, da je konj kljub udomačenosti še vedno žival, ki se lahko ob napačnem ravnanju tudi neprijetno odzove, ali pa otroka, ki v svojem otroškem navdušenju ne misli kaj veliko. A zdaj se bo to vendarle spremenilo. Našli smo namreč izkušeno mlado inštruktorico, ki zna delati tako s konji kot z otroki, zato bomo letošnjo jesen prvič ponudili tudi urice jahanja za otroke. Prepričana sem, da se bo otroška šola jahanja dobro obnesla, kajti povpraševanja je bilo že sedaj vsako leto kar nekaj. A žal smo morali starše z malimi deklicami vedno zavrniti, češ da naša šola ni za pet ali šest let stare deklice – naj se raje oglasijo čez nekaj let.

https://www.youtube.com/watch?v=hrpRVbLRoJ4
Samo inštruktorica pa seveda ni dovolj. Šola jahanja je bila potrebna posodobitve tudi na drugačen način. Postavili smo novo ogrado, namenjeno otrokom, kupili pa smo nekaj ponijev, ki bodo primerni za začetek. Konj je vendarle izjemno velika žival, na kateri majhen otrok nima kaj početi, saj je na njem previsoko in poleg tega z nogami ne doseže v stremena. Vložek je seveda kar velik, če pomislimo, da so bila za nove ponije potrebna tudi nova sedla in vsa druga oprema, pa tudi poseben hlevček smo jim zgradili – v ločeni stavbi, z boksi, ki so manjši, kamor bodo lahko šli tudi otroci in pomagali skrbeti za »konjičke«. Nenazadnje ne moreš male princeske pač kar posaditi na njenega ponija (z nevidnim rogom). Kljub temu, da so konji in poniji v risankah videti ljubki, namreč otroke v živo marsikdaj malo prestrašijo. Zlasti tiste otroke, ki niso v živo še nikoli videli večje živali od psa ali mačke. In verjemite – veliko je takšnih.

V tej kategoriji: