Nakup kakovostnih oblačil za športne aktivnosti

Športna oblačila nekoliko lažje izbiramo, če si pred nakupom postavimo nekaj jasnih ciljev in odgovorimo na nekaj ključnih vprašanj. Najprej je dobro vedeti, katere vrste oblačil za šport kupujemo. Ravno tako pa je pomembno, da vemo, kje jih bomo nakupovali ter koliko denarja smo približno pripravljeni odšteti zanja.

Če se sprašujete, ali je res vsaka športna majica namenjena točno določeni dejavnosti, je odgovor lahko pozitiven ali pa negativen. Če ste na primer rekreativni športnik oziroma športnica, ki gre včasih teč, drugič hodit v hribe, na vsake toliko časa pa na kolo, je najbolje kupiti kar univerzalna športna oblačila. Za kolesarjenje torej ni nujno obvezno uporabljati kolesarske hlače. Na voljo so takšne, ki jih lahko uporabljate tako za tek, hojo v hribe kot tudi kolesarjenje.

Kratek ali dolg rokav pri izbiri športnih oblačil

Za dejavnosti na prostem strokovnjaki priporočajo športna oblačila z dolgimi rokavi. Vemo, da rjava barva na naši koži že nekaj časa ni več moderna, obenem pa nas dolgi rokavi zelo učinkovito zaščitijo pred nevarnimi UV žarki. Dobro je vedeti tudi to, da temnejša vrsta blaga ponuja bistveno boljšo UV zaščito v primerjavi s svetlejšim.

Športna oblačila z dolgimi rokavi
Športna oblačila z dolgimi rokavi ščitijo pred UV žarki

Ključno vprašanje pri izbiri tovrstnih oblačil je tudi, iz katerega materiala naj bodo. Med aktivnostjo naša koža diha še intenzivneje kot sicer. Pore se odprejo, posledično naše telo izpostavimo materialu, ki ga imamo na sebi. Ta mora biti kar se da kakovosten in že na otip prijeten. Dobra izbira je na primer bombaž, ki je naraven in do kože izjemno prijazen. Kljub temu pa bombažna vlakna vpijajo vlago, kar pri vadbi ni ravno najbolj prijetno. Boljša izbira je porelle. Gre za vodoodporni material, ki odlično poskrbi, da koža ostane povsem suha tudi po večurni vadbi.

Pranje športnih oblačil

Mehčalec je pri pranju oblačil za šport strogo prepovedan. Uničuje namreč prav vse, kar je raztegljivo. Na oblačilih prav tako pušča sloj, ki zadržuje smrad in ga je izjemno težko odstraniti. Sicer pa se vsa športna oblačila lahko perejo na 30 ali pa na 40 stopinj, in sicer s srednjo stopnjo centrifuge.

Video: Kako peremo športna oblačila

Obvezno pa je pri pranju športnih oblačil treba uporabljati tekoči detergent. Pazite le, da ga ne boste dajali preveč – raje manj kot preveč. Oblačila za šport je treba pri pranju obrniti navzven. S tem se dlje časa ohrani tisk na njih, prav tako se učinkovito zavaruje tudi barva oblačila. Po pranju športna oblačila sušite na zraku; če se le da na soncu, da se uničijo prav vse bakterije.

Softshell jakne odlična izbira tudi za delo na terenu

Softshell je vrsta tehnične tkanine, ki se najpogosteje uporablja v hlačah in jaknah. Tovrstna tkanina je najprej svoje mesto dobila v vrhunskem športu. Po letu 2000 so ga predvsem pričeli uporabljati pri plezanju in alpinizmu. Lahko trdimo, da je razvoj softshella spodbudil iskanje alternative večslojnemu oblačenju. Slednje je namreč lahko zelo okorno, kar pa zmanjšuje tudi udobje uporabnika.

Video: Najboljše softshell jakne za moške leta 2021

Dandanes so še najbolj priljubljene softshell jakne. Takšna vrsta jakne bi morala viseti v prav vsaki garderobni omari, saj velja za zelo vsestransko pa tudi praktično vrhnje oblačilo. Ker je tako zelo priljubljeno pri obeh spolih in vseh generacijah, je postalo tudi eno od najbolj priljubljenih in zaželenih promocijskih daril.

Softshell jakne ne smejo izgledati ceneno

Pri izbiri softshell jakne, ki jo bomo podarili kot promocijsko darilo, je treba zlasti paziti na to, da ni videti preveč ceneno. Vsi imamo namreč radi, da so naša oblačila čim bolj kakovostna pa tudi čim bolj estetska. Izdelana morajo biti tako, da so res ustrezna za vsakdanje prostovoljno nošenje in ne samo za nošenje na delovnem mestu oziroma zunaj na terenu.

Za promocijsko darilo se vam splača izbrati softshell jakne, ki so čim bolj nevtralnega videza oziroma nevtralnega barvnega odtenka. Torej v ospredju mora biti barva, s katero nimajo težav ne ženske in ne moški. Za drznejše barve se vam ne splača odločati. Takšna jakna namreč že na daleč vpije, da gre za povsem brezplačno promocijsko darilo. Posledično ljudje takšnih oblačil niti ne nosijo radi.

Tudi model softshell jakne naj bo čim bolj praktičen. Treba je dobro razmisliti o specifičnih žepih ter o kapuci. Oboje uporabniku namreč lahko predstavlja kar velik pomen oziroma prednost. Svoj logotip pa namestite tako, da bo kar se da dobro opazen in da obenem ne bo pokvaril celotnega videza softshell jakne.

V tej kategoriji: