Nogometna oprema

V časih, ko sem še sam ljubiteljsko brcal žogo, je bila nogometna oprema povsem enostavna. Potreboval si športno majico in hlače ter nogometne čevlje oziroma kopačke, ki pa niso bili nič kaj posebnega – pač samo čevlji s špicami na podplatu, da ne drsijo na zelenici. Danes, ko nogomet igra moj sin, pa je precej drugače. Nogometna oprema je načeloma sicer ostala ista: majice, hlače, čevlji, nogavice in ščitniki za goleni. Ampak še zdaleč ni tako preprosto. Očitno je tehnika na področju obutve, oblačil in športa toliko napredovala, da je iz vsega nastala prava znanost.nogometna-opremaKo sva s sinom nazadnje kupovala v nogometni trgovini, sva nabavila vse – fantje pač rastejo in stvari je treba zamenjati. Pričela sva pri funkcijskem perilu. Saj veste, pod običajno majico, vidno na zunaj, je vedno dobro obleči še majico, ki skrbi, da se pot odvaja proč od telesa, sicer si po pol ure igre resnično že popolnoma premočen. Zgornje majice, kratkih hlač in trenirke ni rabil, saj dobi opremo s klubskimi napisi in sponzorji v nogometnem klubu. Sva pa precej dolgo izbirala kopačke.

Kdo bi si mislil, da ima človek toliko izbire pri nakupu čevljev za nek šport! Pred leti, ko sem začel teči, sem bil namreč prepričan, da obstaja na področju obutve za tek pravo pretiravanje – takšni in drugačni tekaški čevlji s tem ali onim sistemom, ki pa večini nikoli prav nič kaj ne koristijo, saj je po mojem neumno vlagati v drago tekaško obutev, dokler nekajkrat tedensko pretečeš manj kot pet kilometrov. A če mi je bilo to kompliciranje čudno že na področju tekaške obutve, me je nenadoma zadelo, da je povsem enako tudi na področju kopačk. Ja, kot sem rekel, nogometna oprema se je razvila. Tako so sinu ponujali različne modele glede na to, kakšno pozicijo igra – napadalca, veznega igralca, branilca ali celo vratarja. Od tega je odvisno, ali se več gibaš v stran, ali več tečeš, kakšna mora biti tvoja odzivnost, koliko načrtnega drsenja mora omogočati čevelj, kako sprednji zgornji del pomaga pri zaustavljanju žoge … Sin je natančno vedel, o čem govorijo, mi kazal, kako različne so špice na podplatih, kako mehko in tanko je usnje na zgornjem sprednjem delu zaradi natančnega občutka žoge, mi razlagal, kateri nogometni zvezdniki nosijo katere kopačke. Seveda nisem sledil prav v vsem, so me pa zagotovo navdušile kopačke, ki so bile lahke kot pero. V mojih časih tako lahek čevelj gotovo ni obstajal, zato sem si dejansko začel predstavljati, koliko bolj enostavna je lahko igra, če res izbereš primeren in dober čevelj.

Kakor koli, zaradi sina sem vsekakor vesel, da sva našla primerno obutev, da bo imel s svojimi treningi in tekmami še več veselja. Kaj dolgo tudi nova nogometna oprema verjetno ne bo zdržala, saj je še vedno v obdobju hitre rasti, zato predvidevam, da bi kmalu treba po novo – in prav zanima me, kaj vse si bodo proizvajalci spet novega zamislili. No, gotovo pa bova šla s sinom po nakupih spet sama. Žena je namreč že tokrat ob pogledu na sinove nove, vrhunske kopačke, povsem tipično žensko komentirala: »Iiii, kako lepe, živahne barve!«

V tej kategoriji: